Anne Perneel Biografie

Anne Perneel (°1960, Brugge) studeerde aan het Hoger Instituut voor Beeldende kunsten Sint-Lucas te Gent van 1979 tot 1983. Na haar studies, start Anne Perneel een pottenbakkerij te Brugge in 1985 en werkt sindsdien als zelfstandig keramiste. Haar werk bestaat uit serviesgoed, dat hoofdzakelijk vervaardigd is op een draaischijf. Van meet af aan kiest Anne niet voor industrieel pers-en gietwerk maar ontwikkelt zij een productie van tactiele en bezielde voorwerpen voor het dagelijks gebruik.

Haar streven is om mooie dingen te maken die mensen beroeren, inspireren en veel vreugde geven. Zij werkt zowel voor een breed publiek als voor gerenommeerde restaurants, die haar werk al die tijd weten te appreciëren. De dagelijkse ontmoetingen met haar publiek is een levendige inspiratiebron en stimuleert haar om hierin consequent verder te gaan.

Alles wordt vervaardigd uit Westerwald klei, de decoraties zijn meestal engobes aangebracht met een peertje, die hun rijkdom, diepte en warme koloriet tonen na het aanbrengen van een eenvoudige veldspaat- of asglazuur dat uitsmelt op 1240°C. Een andere decoratie is de wastechniek waardoor verschillende lagen glazuur een rijk koloriet en een interessant patroon geven.

Anne Perneel heeft onder andere gewerkt voor De Karmeliet, Oud Sluis, De Zuidkant, Het Gebaar, De Kruidenmolen, Hertog Jan, De Zilveren Pauw, Tête Pressée, en Cuvée.